– SNAGA KVALITET POVERENJE

3 pravila za svež travnjak i tokom jeseni
Trava nam je uvek važna tema, ne samo kada je sezona njene besprekorne lepote, već i sada, kada se leto lagano ulazi u svoje finale. Ovo je trenutak kada možete učiniti neke korisne stvari za svoj travnjak kako bi vas u sledećoj sezoni obradovao gušćom strukturom, zelenijom bojom i boljim volumenom.

Saveti su jednostavni, a odnose se na zalivanje, đubrenje, setvu i košenje – a to su zapravo četiri glavna zadatka koja imate kad je travnjak u pitanju.

1. ZALIVANJE I ĐUBRENJE
Kada nastupi suvlji jesenji period, i dođe do sušenja zemljišta i slabljenja kondicije travnjaka, mnogi prave grešku jer prestaju sa zalivanjem. Potrebno je da povremeno (bar jednom nedeljno) zalivate travnjak i tokom jeseni, sa nešto manjom količinom vode, ali da ne preskačete zalivanje.
Prihranjivanje travnjaka nije jednolično tokom cele godine, niti je količina utrošenog mineralnog đubriva ista tokom sezone. Želeći da postignemo bujniji travnjak i modrozelenu boju, koristimo azotna đubriva. Vreme za upotrebu ovog đubriva je baš sad, početkom septembra. Sredinom oktobra je poželjno dodati NPK đubriva sa manje azota, a više kalijuma i na taj način podstaći razvoj korena i busena trave da travnjak dobro prezimi i krene lepo da se razvija u proleće.

2. SETVA I DOSEJAVANJE TRAVE
Ukoliko želite da obnovite travnjak, jesen je pravo vreme za to. Prva polovina jeseni temperaturno je najpovoljnija za klijanje semena trave, a vlaga u tom periodu je optimalna. Naravno, potrebno je dodatno zalivanje novozasejanih travnjaka. Dužina dana je pogodna za sporiji rast i za jesenje postepeno bokorenje trave. Zemljište je još uvek dovoljno toplo za razvoj dubljeg korenovog sistema, što garantuje kvalitetnu i vitalnu travu godinama.

Proređena mesta ili ogoljeni travnjak može se dopuniti tokom cele godine, ali najbolji rezultat postižemo na jesen. Treba pokositi proređeno mesto na travnjaku, pograbuljati travu i odstraniti suvu travu ili mahovinu, ako je ima. Zatim treba posuti seme trave, ravnomerno i prekriti slojem peska ili komposta, ne više od 1 cm i dobro zalivati naredne dve nedelje.

3. KOŠENJE
Septembar je vreme kada još uvek možete kositi svoje travnjake i to daje lep vizuelni efekat, a još uvek ne šteti travnjaku. Pravilno je poslednji put pokositi travnjak početkom oktobra, a onda je vreme da uređaje za košenje odložite na svoje mesto i da vas čekaju spremni do proleća. Travi treba dozvoliti da naraste i stvori sopstveni izolacioni sloj lisne mase kao zaštitu jer će na taj način biti dobro pripremljena za zimu.

Podsećamo vas i da savesno čuvate i održavate svoje uređaje za košenje. Iako se sezona bliži kraju, proverite da li su uređaji ispravni, da li neki deo nedostaje, očistite ih i zaštitite od rđe, a tek potom odložite na suvo mesto.

Kakve god uređaje da imate, trajaće vam duže ukoliko sa njima postupate pravilno i redovno ih održavate. U Moto-Bike online prodavnici možete pronaći veliki izbor rezervnih delova za kosačice, trimere, motirne testere i druge baštenske uređaje različitih proizvođača. U ponudi je i veliki izbor kvalitetnih ulja i maziva.

Ukoliko razmišljate o nabavci novih uređaja, preporučujemo Thorp asortiman. Naše kosačice, trimeri, motorne testere, vodene pumpe i amortizeri su odličnog kvaliteta, a uz obavezne 2 godine garancije dobijate i još jednu godinu ukoliko se registrujete na našem sajtu.