– SNAGA KVALITET POVERENJE

7 korisnih zimskih poslova u vrtu/bašti

7 korisnih zimskih poslova u vrtu/bašti

Priroda zahteva pažnju tokom cele godine, a ne samo u periodu vegetacije. Ono što je važno u jesenjem i zimskom periodu to je dobra priprema – sada je vreme za planove, prepravke, sadnju, čišćenje. Kada ove pripremne poslove uradite pravovremeno i kvalitetno, bašta/vrt će vam u sledećoj sezobi vratiti raskošnim i bujnim izgledom.

Bilo da vam je bašta ili imanje pod zasadom obaveza, ili ovo radite samo iz hobija – zadatak je teži preko zime jer su tu i hladnoća, iznenadne promene temperature, sneg i kiša. Imajte na umu da je važno da posvetite pažnju zemljištu i biljkama koje želite da sačuvate u narednoj sezoni.

1. Orezivanje
Dok su grane gole, tada je vreme da ih oblikujete, orežete i sredite kako biste u sledećoj vegetaciji imali željeni oblik. Naša preporuka je da ne preterate u orezivanju, jer će višegodišnji žbunovi poslužiti pticama kao sklonište od zime. Ukoliko na drveću i žbunovima ima suvih grana, njih slobodno možete ukloniti kako bi zdravo drvo disalo. Thorp u svojoj ponudi ima odličan višenamenski uređaj za košenje/orezivanje/sečenje, radi se o trimeru 3 u 1, koji može biti koristan u domaćinstvu za različite poslove.

2. Čišćenje površine
Biljkama koje su trajale samo jednu sezonu iskopajte korenje i očistite lišće koje je počelo da truli ili su ga zahvatile gljivice jer ako se to zapostavi, može naškoditi celom zemljištu. Proverite da li su sve biljke zdrave, jer i bolesti biljaka mogu prouzrokovati veću štetu ako se na vreme ne saniraju. Ako želite da napravite kompost od lišća kojim ćete ušuškati biljke, vodite računa da to lišće bude zdravo i da nema crne mrlje po sebi. Ukoliko imate drveće sa voćem, pokupite opalo voće jer ako ostaviti to može privući štetočine.

3. Zaštita biljaka
Sve biljke koje su nežnije, uključujući i ruže zaštitite tako što ćete oko korena staviti suvo lišće koje će ih zaštititi od smrzavanja. Sadnice kao što su ljiljani i dalije presadite u saksije i čuvajte na suvom i toplijem mestu do sledeće sezone. Takođe, sa prvim mrazem poželjno je da sklonite i saksijske biljke poput muškatli i gladiola.

4. Sredite travnjak
Očistite travnatu površinu od korova, i povremeno prihranite travnjak tokom zimskih dana. Sneg može biti koristan pokrivač biljkama, međutim, očistite ostatke snega ako se on dugo zadržava na površini. Poboljšajte drenažu tako što ćete praviti rupe baštenskim grabuljama na svakih desetak centimetara.

5. Planirajte
Tokom hladnih zimskih dana, kada sve miruje, iskoristite vreme da se informišete i naučite nešto novo vezano za baštovanstvo, gajenje voća, povrća… Možete napraviti novi plan uređenja svog vrta i pripremiti se za prolećnu akciju. Takođe, ovo je idealno vreme da razmislite o nabavci uređaja za košenje ili nekog drugog alata koji je krupnija investicija, a može vam uštedeti vreme u domaćinstvu.

6. Sredite alat
Ukoliko imate kućicu za alat i uređaje ili neki prostor gde odlažete ove predmete, sada je pravi čas da je organizujete i očistite. Neka vas sve dočeka čisto i spremno u novoj sezoni – radićete sa više elana, a i uštedećete sebi dragoceno vreme i energiju.

7. Ne zaboravite da zalivate
Hladni dani često dovedu do toga da zaboravimo da je voda potrebna biljkama tokom cele godine. Biljke treba zalivati onim danima kada nema mraza, i dovoljno je jednom nedeljno. Zalivanje toplom vodom se ne preporučuje jer je važno da temperatura zemlje i vode bude približno ista.

Leave a Comment

Your email address will not be published.