– SNAGA KVALITET POVERENJE

BLOG

Zima je period u godini kada sve miruje, pa je samim tim idealno vreme da napravite planove za budući izgled bašte i vrta. Prikupljajte inspiraciju iz časopisa ili sa interneta, a ukoliko vam nedostaje ideja možete se posavetovati sa stručnjacima iz oblasti hortikulture.

Imajte na umu da će vaš idealan prostor za boravak na otvorenom zavisiti od odabira i rasporeda biljaka koje će formirati leje, ograde i zidove. Takođe, važno je i da predvidite travnatu površinu koja će celom prostoru davati balans.

Tokom rada, lanac motorne testere se konstantno troši, pa ga je posle nekog vremena potrebno oštriti/zameniti. Veoma je bitno pravilno izabrati lanac prema modelu motorne testere jer u suprotnom može stvoriti dodatni teret tokom rada, kako za sekača, tako i za samu testeru.

Priroda zahteva pažnju tokom cele godine, a ne samo u periodu vegetacije. Ono što je važno u jesenjem i zimskom periodu to je dobra priprema – sada je vreme za planove, prepravke, sadnju, čišćenje. Kada ove pripremne poslove uradite pravovremeno i kvalitetno, bašta/vrt će vam u sledećoj sezobi vratiti raskošnim i bujnim izgledom.

Ukoliko se odlučite za kupovinu preko interneta, ovo je siguran i pouzdan način da vaš željeni proizvod stigne do vas. Brend Thorp je razvijen od strane kompanije Moto-Bike, i o tome smo više puta govorili, a online prodavnica na kojoj su dostupni svi uređaji postoji već celu deceniju i konstantno se radi na njenoj modernizaciji i unapređenju.
Samim tim što ste ovde i što ste želeli da pročitate ovaj tekst znači da ste u procesu traženja motorne testere koja će zadovoljiti vaše specifične potrebe. Tržište je veliko, kao i ponuda i sigurni smo da ste već naišli na puno informacija vezano za cene, kvalitet i specifikaciju uređaja – ali i dalje niste sigurni kako da napravite izbor.

Motorna testera se razlikuje od drugih motornih uređaja jer je potrebna posebna opreznost u toku rukovanja sa njom kako biste smanjili rizik od povreda. Bilo da ste početnik u radu ili se ovim poslom bavite duže vreme, preporučuje se da uvek obratite pažnju na uputstva i preporuke proizvođača ukoliko imate novi uređaj. Pridržavajte se saveta za bezbednost i uvek (ma koliko vam se činilo da ste vešti i iskusni) koristite zaštitnu opremu.

Iako nas oktobar časti toplim vremenom i slikom pravog Miholjskog leta, zima se nalazi iza prvog ugla, a to je nešto što poljoprivredni proizvođači najbolje znaju. Hladni dani mogu da počnu iznenada, zato je potrebno pripremiti stabla za period mirovanja i preduzeti mere kako bi se štetne posledice zime umanjile. Pripremni radovi u voćnjaku započinju odmah nakon berbe i imaju za cilj što bolju pripremu stabla za prezimljavanje i oni koji blagovremeno to urade imaće prilike da s radošću očekuju sledeću vegetaciju.

Ukoliko na vašem imanju imate potrebu za brzim i efikasnim bušenjem rupa za sadnice, stubove za ogradu, vinograd – sve to možete uraditi sa Thorp bušačem.
Bušač za zemlju ili burgija za zemlju namenjeni su pripremi zemljišta odnosno bušenju rupa prilikom sadnje voća, postavljanja ograde, formiranja vinograda, malinjaka i drugih višegodišnjih zasada. Dakle, motorni bušač rupa za zemlju osnovnu primenu nalazi u poljoprivredi i agrokulturnim radovima.

Često nam postavljate pitanja poput odakle su Thorp uređaji? Gde se proizvode? Kako da budemo sigurni u kvalitet?
Ideja o nastanku Thorp brenda krenula je od strane ljudi koji dobro razumeju šta znači rad u prirodi, bilo da se održava sopstveno dvorište, imanje, vrt ili voćnjak, vinograd, i veća površina pod travom i zasadom.
Trava nam je uvek važna tema, ne samo kada je sezona njene besprekorne lepote, već i sada, kada se leto lagano ulazi u svoje finale. Ovo je trenutak kada možete učiniti neke korisne stvari za svoj travnjak kako bi vas u sledećoj sezoni obradovao gušćom strukturom, zelenijom bojom i boljim volumenom.
Kada ste doneli konačnu odluku o izboru motorne testere i kupili je, nije na odmet da uzmete i dodatnu opremu. U dodatnu opremu svakako spada zaštitna oprema – antifoni i naočare radne rukavice i čizme koje se toplo preporučuju zbog bezbednosti sekača. Koliko god da ste spretni i imate iskustva u radu, ova oprema će vas zaštititi u nepredviđenim situacijama.
Ukoliko imate svoje domaćinstvo, i posedujete uređaje za seču drva, košenje, prskanje. Ako imate baštu ili voćnjak znamo da ste sve ovo vreme u radovima. Kao i u svemu, idealno je ako se za neke poslove pripremite malo unapred, a jesenja sezona samo što nije. Naša preporuka je da pred kraj leta, napravite jednu proveru šta vam je od uređaja potrebno, šta ćete tek sada koristiti, a šta je spremno da se odloži.

Kod kupovine pumpe za vodu, pre svega je važno da znate za koje sve namene će vam biti potrebna. Prvi pokazatelj da ste krenuli u potragu za ovim uređajem je da već znate za šta vam je konkretno potreban, a prva sledeća stvar na koju treba da obratite pažnju je snaga motora, zatim protok vode (koju količinu vode pumpa može da odvede za određeno vreme). Naravno, bitan je i prečnik usisa i izlaza, dubina povlačenja.

Nekada su uređaji poput trimera bili rezervisani samo za one koji se profesionalno bave uređenjem zelenih površina ili imaju voćnjake/vinograde.
Danas je situacija drugačija, ovakav uređaj može biti koristan svakom većem domaćinstvu za košenje travnjaka i uređenje bašti/vrtova.

Pravi je trenutak da počnete da razmišljate o nabavci kvalitetne motorne testere za sezonu koja je pred nama. Kad krenete da tražite na vreme, veća je verovatnoća da ćete pronaći dobar uređaj koji će zadovoljiti sve vaše potrebe na terenu. Na našem tržištu postoji veliki broj različitih proizvođača, a ono na šta mi uvek skrećemo pažnju to je da kupovinu obavite kod ovlašćenih servisera jer na taj način možete imati adekvatnu podršku u garantnom periodu. U jednom od prethodnih tekstova smo već pisali o tome kako izabrati motornu testeru, a sada izdvajamo za vas tri stvari na koje treba da obratite pažnju kako biste obavili pametnu kupovinu u smslu odnosa cena/kvalitet.
Bilo da ste se odlučili za investiciju u skuplje uređaje za košenje, ili tražite uređaje po povoljnijim cenama, način održavanja i čuvanja će biti odlučujući faktor koliko dugo će vas oni služiti.
Znate one lepe, zdrave i zelene travnjake što izgledaju poput tepiha? Obično ih možemo videti na fotografijama sa engleskih imanja (jer razume se, englezi puno pažnje posvećuju svom zelenilu, a kiša im samo ide u prilog)
Ukoliko imate travnjak površine 900 kvadratnih metera, pa i veći, najvažnije je da obezbedite kosačicu ili trimer dovoljno snažan i pouzdan da ovaj posao možete obavljati sa lakoćom, redovno i efikasno.
Kakve god uređaje i alate da koristite za održavanje vašeg imanja, potrebno je da ih pravilno čuvate kako bi vam što duže trajali. U prethodnom tekstu smo pisali o tome zašto ne savetujemo da kupujete polovne uređaje za košenje, upravo iz ovih razloga – ne znate ko ih je, i kako prethodno održavao, pa samim tim nešto što na papiru i na prvi pogled ima dobre performase, može da iznenadi kvarom ili greškom koju je nemoguće predvideti.
Kada dođe nova sezona košenja, a potrebni su vam uređaji kojima ćete održavati svoje dvorište/imanje – uvek se postavlja pitanje izbora i kupovine kosilice/trimera. Ponuda je najrazličitija, od skupih novih uređaja za profesionalnu upotrenu, preko polovnih, do najjeftinijih.

Kako se zima približava, polako se približava i obaveza pripreme ogrevnog drveta za predstojeću grejnu sezonu. Pored toga, može se desiti da imate i nekoliko stabala koja su stara i postoji mogućnost ugrožavanja bezbednosti pucanjem grana, pa je neophodno obaranje i uklanjanje istih. Za sve ove poslove, motorne testere su odličan alat i pravi izbor, koji može postati i neophodan u obavljanju određenih poslova. Složićete se da je lakše seći drva motornom, nego ručnom testerom.

Svi pokretni delovi koji imaju međusobni kontakt moraju da imaju pravilno podmazivanje. U agregatima se podmazivanje vrši putem ulja koje obezbeđuje da se između kontaktnih površina delova trenje svede na najmanju moguću meru.
Odrediti najbolje vreme za košenje Vašeg travnjaka je veoma odgovaran zadatak, pošto je to jedan od faktora koji utiče na kvalitet košenja, a samim tim i na kvalitet travnjaka. Odluka o tome u koje vreme ćete kositi ne treba da bude kada to Vama odgovara, nego treba voditi računa da to vreme odgovara i Vašem travnjaku.
Trimer niti se izrađuju u različitim prečnicima i oblicima kako bi se prilagodili težini i obimu posla koji treba da obavite. Pre nego što odaberete koji oblik i prečnik niti Vam je potreban, treba da utvrdite veličinu površine i debljinu trave koju planirate da kosite. Različiti tipovi niti Vam mogu pomoći da efikasnije i brže završite posao.

Proleće nam ove godine stiže ranije, a sa prvim lepim vremenom počinje i uređivanje dvorišta, bašte, voćnjaka i ostalih zelenih površina. Za sređivanje zelenih površina potrebna je pouzdana, efikasna i ekonomična radna mašina. Iz tog razloga danas vam predstavljamo trimer Thorp T520.

Firma Moto Bike je posle 20 godina iskustva na našem tržištu rešila da stvori novi brend – THORP. Ideja o novom brendu rodila se više kao potreba posle pažljive analize svakodnevnih potreba u vezi sa održavanjem travnjaka, voćnjaka ili jednostavnog sređivanja dvorišta.