– SNAGA KVALITET POVERENJE

Godišnji plan za lep travnjak – šta raditi i kada?
Kada je vaš cilj da imate lep i raskošan travnjak, onda je važno da se njime bavite tokom cele godine. Svaka sezona donosi neke sitne zadatke koje treba da uradite kako bi travnjak zablistao u proleće/leto. Kako biste imali sve na jednom mestu, ovde smo opisali plan po mesecima, počev od aprila i aktivnosti koje vas čekaju upravo sada.

April:
Ukoliko vremenske prilike dozvole, počev od aprila travu možete kositi na svakih desetak dana, takođe, ako nema padavina, počnite i sa zalivanjem. Ovo je period kada treba da pregledate travnjak i ukoliko ima oštećenih delova, još nije kasno da ih obnovite.

Maj:
Košenje u maju možete raditi i češće, na 7 dana, a i zalivanje treba da bude češće osim ako je kiša uporna. Ukoliko se temperature u maju povećaju, napravite veći razmak između košenja u povećajte visinu trave pri košenju. Pregledajte travnjak i uklonite korov ukoliko ga ima.

Jun:
Ovaj mesec je vreme za drugu prihranu travnjaka, obavezno nađubrite, i kosite dva puta nedeljno. Ukoliko nema padavina, a temperature su visoke, zalivajte rano ujutro i uveče. Redovno uklanjajte korov.

Jul:
Kosite travu na svakih 10 i podesite kosačicu tako da visina trave ostaje malo veća. Po mogućstvu, zalivajte noću i uradite vertikulaciju (provetravanje travnjaka) kako biste pospešili prodiranje vode.

Avgust:
Tokom ovog letnjeg meseca važno je da zalivate travnjak obilno svakog dana u večernjim satima, osim kada se dogode obilni letnji pljuskovi. Redovno kosite, na 7-10 dana, održavajući visinu trave.

Septembar:
Ako je vreme suvo, redovno zalivajte travu i održavajte njenu visinu ukoliko se i tokom ovog meseca zadrže letnje temperature. Ovo je takođe period i za poslednju prihranu travnjaka, nađubrite, a krajem meseca možete i posejati novu travu.

Oktobar:
Kosite travu na svakih 10 dana i postepeno vraćajte visinu košenja na prolećnu. Skupljajte grabuljama lišće koje krene da opada.

Novembar:
Ovo je period kada polako možete odložiti svoj uređaj za košenje. Redovno skupljajte lišće, provetrite travnjak i po mogućstvu pospite slojem zemlje ili peska njegovu površinu.

Decembar:
Ovo je vreme kada nastupa vegetativna pauza. Pustite vaš travnjak da miruje, a vi se posvetite čišćenju alata i uređaja i planiranju nove sezone.

Januar:
Travnjak i dalje miruje. Ukoliko je pokriven snegom, izbegavajte gaženje po njemu.

Februar:
Pokupite lišće ukoliko je teren još smrznut, i uklonite trulež. Provetrite teren, priroda se već u februaru sprema za lagano buđenje.

Mart:
Ovo je vreme za prvo đubrenje travnjaka. Ukolnite ostatke mahovine, truleži i bilo kakvih ostataka zime. Zasejte novu travu ukoliko je potrebno, a ako vremenski uslovi dozvole, ovo je idealno vreme za prvo košenje.

Možete birati prema veličini i vrsti terena koji kosite. Više saznajte klikom na ovaj link.