– SNAGA KVALITET POVERENJE

Jesenji radovi u voćnjaku i priprema za fazu mirovanja

Iako nas oktobar časti toplim vremenom i slikom pravog Miholjskog leta, zima se nalazi iza prvog ugla, a to je nešto što poljoprivredni proizvođači najbolje znaju. Hladni dani mogu da počnu iznenada, zato je potrebno pripremiti stabla za period mirovanja i preduzeti mere kako bi se štetne posledice zime umanjile.

Pripremni radovi u voćnjaku započinju odmah nakon berbe i imaju za cilj što bolju pripremu stabla za prezimljavanje i oni koji blagovremeno to urade imaće prilike da s radošću očekuju sledeću vegetaciju.

Obratite pažnju na higijenu voćnjaka
Suve grane, opalo lišće, opale plodove, kao i one koje su ostali smežurani i sasušeni na stablima potrebno je sakupiti i ukloniti iz voćnjaka kako ne bi privlačili štetočine. Potrudite se da uklonite i sitnije bube i vaši jer i oni mogu da prouzrokuju različite bolesti voća.

Obavite stacionarnu rezidbu
Potrebno je pregledati sva stabla u voćnjaku i po potrebi ukloniti sve polomljene, suve i zaražene grane. Zaražene grane se uklanjaju do zdravog tkiva kako bi se sprečilo dalje širenje bolesti kroz drvnu masu. Poželjno je da rezovi budu što manji, ukoliko su rane veće poželjno ih je premazati kalemarskim voskom.

Rezanje grana možete obaviti makazama, a mi preporučujemo i 3 u 1 trimer kome je jedan od nastavaka praktičan za ovakve poslove jer može dohvatiti čak i najviše grane. Pored ovog nastavka za orezivanje, isti uređaj možete koristiti i za klasično trimerisanje, kao i za sečenje žive ograde.

Pravo je vreme za prihranu
U ovom periodu vrši se i đubrenje voćnjaka koja je jedna od važnijih agrotehničkih mera u fazi mirovanja. Ono direktno utiče na održavanje plodnosti i strukture zemljišta, utiče na porast biljke, pojačava njenu otpornost, a doprinosi i boljoj rodnosti i kvalitetu plodova. Kako bi znali koliko i kog đubriva da dodamo najbolje je odneti zemljište na analizu gde ćemo dobiti detaljno uputstvo o njihovoj primeni.

Okrečite stabla
Ovaj posao možete obaviti tokom oktobra i novembra kada ima najviše sunčanih i suvih dana (od 4 do 6 °C) – Ova mera se preduzima kao prevencija od bakterijskih infekcija i sprečava nejednako zagrevanje stabla u proleće. Bela boja odbija sunčeve zrake što dovodi do usporavanja kretanja biljnih sokova, tako da sa skokovima temperature (tokom zime) ne dolazi do kretanja vegetacije i do izmrzavanja. Krečna smesa treba da bude što belja i da se što duže zadrži na deblu.

Zaštitite voćnjak prskanjem
Takozvano jesenje plavo prskanje bakarnim preparatima je obavezna mera jer tako možete suzbiti urokovače mnogih bolesti i ujedno dezinfikovati voćnjak. Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci, patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja. Zbog toga je neophodno „plavo prskanje“ obaviti blagovremeno kako bi se infekcioni potencijal u proleće smanjio na najmanju meru. Najbolje vreme za tretiranje je kada sa stabala opadne oko 50-60% lišća. Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra, kada je temperatura iznad 10°C. Stabla moraju biti dobro nakvašena, dok sa njih ne počne da kapa, zbog čega se često kaže „voćke je potrebno okupati“. Za prskanje voćnjaka preporučujemo vam dva odlična uređaja. Ukoliko imate mali voćnjak sa nekoliko stabala, onda će vam akumulatorska prskalica  u potpunosti završavati posao. Za ozbiljnije voćnjake preporučujemo ovaj motorni atomizer sa velikim dometom od 6 do 9 metara.
Ukoliko tražite kvalitetnu pompu za vodu, preporučujemo naš model – U pitanju je snažan uređaj za poslove kao što su navodnjavanje i zalivanje njiva, punjenje ribnjaka, ispumpavanje vode iz poplavljenih terena, podruma i drugih mesta gde je neophodno brzo odstraniti vodu.

Kompletan THORP asortiman možete pogledati na našem sajtu. Za sve uređaje dajemo 3 godine garancije, a tu je i naša podrška kao i veliki broj ovlašćenih servisa koji se nalaze u celoj Srbiji.