– SNAGA KVALITET POVERENJE

Kako izabrati motornu testeru?

Kako se zima približava, polako se približava i obaveza pripreme ogrevnog drveta za predstojeću grejnu sezonu. Pored toga, može se desiti da imate i nekoliko stabala koja su stara i postoji mogućnost ugrožavanja bezbednosti pucanjem grana, pa je neophodno obaranje i uklanjanje istih. Za sve ove poslove, motorne testere su odličan alat i pravi izbor, koji može postati i neophodan u obavljanju određenih poslova. Složićete se da je lakše seći drva motornom, nego ručnom testerom.

Ono što morate znati kako bi izabrali adekvatnu motornu testeru jeste da ona mora biti u skladu sa Vašim potrebama jer na tržištu postoji veliki izbor različitih motornih testera, od onih namenjenih za hobi upotrebu, do profesionalne upotrebe u teškim uslovima.

Pri kupovini potrebno je odgovoriti na par kratkih pitanja, kako bi bili sigurni da je izabrana testera pravi izbor za Vas. U daljem tekstu iznećemo vam pitanja na koja bi trebalo da znate odgovore pre same kupovine.

Koje poslove nameravate da obavljate motornom testerom?


Veoma je važno da znate koje poslove nameravate da obavljate sa izabranom motornom testerom. Nije svejedno da li ćete motornu testeru koristiti za baštenske poslove i seču tanjih grana ili planirate da je koristite za svakodnevnu seču masivnih stabala.

Izvor: pexels.com

Koja snaga motora Vam je potrebna?

Prvo treba znati da veličina testere ne određuje snagu. Ne mora da znači da je veća testera ujedno i jača. Osnovni parametar snage motora izražen je u konjskim snagama (KS) ili kilovatima (kW). Na osnovu iznetog, ukoliko planirate povremene, lakše poslove sa motornom testerom, najbolji izbor je motorna testera od 3KS. Ukoliko planirate zahtevnije poslove kao što je svakodnevni rad u šumi i obaranje stabala, preporuka je da testera bude preko 3KS.

Koja dužina vodilice Vam je potrebna?

Za lakše poslove dovoljno je da izaberete vodilicu koja ima dužinu između 35cm i 38cm. Za teže poslove i rad u šumi koriste se vodilice dužine 45cm. Profesionalni sekači, u zavisnosti od prirode posla, koriste vodilice dužine i do 70cm.

Da li je izbor proizvođača bitan?

Kao jedno od pitanja, postavlja se i to da li je bitno koji je brend? Izbor proizvođača možda nije bitan pri kupovini motorne testere, ali ipak u budućnosti može biti odlučujući. Na našem tržištu postoji veliki broj prodavnica i servisa koji se bave prodajom motornih testera, kao i veliki broj online prodavnica koje prodaju različite brendove. Svakako da je bitan odnos cene i kvaliteta, ali postoji još par sitnica na koje treba obratiti pažnju pri kupovini, a često ih zaboravljamo.

Važno je izabrati brend koji Vam može pružiti adekvatnu podršku u garantnom periodu. Šta ovo konkretno znači? Po Zakonu koji je propisan, imate pravo na 2 godine obavezne saobraznosti (ili jednostavno garancije), što podrazumeva adekvatno postupanje u slučaju reklamacije, kao i ovlašćen servis koji će u propisanom roku rešiti Vašu reklamaciju. Bitno je da postoji ponuda rezervnih delova i potrošnog materijala koji odgovara Vašem modelu motorne testere jer ćete u suprotnom biti primorani da ponovo kupite novu testeru. Složićete se da je ovo možda i bitnije od samog odnosa cene i kvaliteta.

Preporučujemo da pre samog čina kupovine bilo kog uređaja, proverite da li je željeni uređaj dostupan i u redovnim, ofline maloprodajnim objektima, kao i da li se dobija fiskalni račun i garantni list uz kupljeni uređaj.

Vođeni proširenim principom odnos cene i kvaliteta uz pruženu podršku, na našem shopu možete pogledati ponudu Thorp motornih testera. U svakom momentu, možete pogledati i listu ovlašćenih prodajnih mesta i servisa Thorp uređaja i time se uveriti da možete biti mirni minimum 2 godine što se tiče održavanja i servisiranja Vaše motorne testere.

Šta znači produžena garancija?

Za sve kupce i korisnike Thorp uređaja, pružamo mogućnost prijave za produženu garanciju. Pored standardne saobraznosti u trajanju od 2 godine, prijavom na našem sajtu dobijate mogućnost produženja garancije za još jednu godinu. Sve što je potrebno jeste da unesete vaše podatke i podatke o kupovini motorne testere na ovoj stranici i pošaljete nam. Na mail koji ste uneli dobićete potvrdu da ste uspešno produžili garanciju na 3 godine i time zagarantovali adekvatnu podršku u servisiranju Vaše testere.

Šta Vam je potrebno od dodatne opreme za motornu testeru?

Kada ste doneli konačnu odluku o izboru motorne testere i kupili je, nije na odmet da uzmete i dodatnu opremu. U dodatnu opremu svakako spada zaštitna oprema – antifoni i naočare, radne rukavice i čizme koje se toplo preporučuju zbog bezbednosti sekača. Uz Thorp testere dobijate navlaku mača, koja pruža bezbedan transport i nošenje motorne testere.

Ono što Vam je svakako neophodno, za pravilan i dugovečan rad motorne testere, jeste odgovarajuće dvotaktno ulje, a naša preporuka je svakako Thorp polusintetičko ulje za dvotaktne motore, proizvedeno u Francuskoj. Uz testeru dobijate odgovarajuću mericu, koja će Vam olakšati pripremu mešavine. Ukoliko Vam zatreba lancol, za podmazivanje lanca, možete pogledati Thorp lancol na našem shopu.

Ukoliko planirate da sami oštrite lanac, naša preporuka je kupovine Vallorbe seta za oštrenje koji sadrži sve ono što vam je potrebno da uspešno očistite žleb vodilice i naoštrite lanac: dve okrugle turpije, ravnu turpiju, ručicu za turpiju, šablon za oštrenje lanca, šablon za oštrenje vodećeg zuba – graničnika dubine i alat za čišćenje žleba vodilice.

Uz Thorp motornu testeru dobijate i kombinovani ključ, kojim lako možete odvrnuti svećicu ili doštelovati lanac.

Ukoliko planirate posao da obavljate u šumi ili na lokacijama udaljenim od naseljenog mesta, preporučujemo da sa sobom uvek ponesete rezervno gorivo. Kako bi olakšali, ali i iosigurali prenos goriva, preporučujemo kanister za gorivo, sa fleksibilnim nastavkom koji omogućava lak pristup svakom rezervoaru. Na našem shopu možete pogledati ponudu kanistera od 5l i 10l.