– SNAGA KVALITET POVERENJE

Saveti za pravilnu dohranu travnjaka

Znate one lepe, zdrave i zelene travnjake što izgledaju poput tepiha? Obično ih možemo videti na fotografijama sa engleskih imanja (jer razume se, englezi puno pažnje posvećuju svom zelenilu, a kiša im samo ide u prilog)

Kao i svemu drugom, i travi je potrebna pažnja i pravilna nega kako bi nam pokazala svoj maksimum. Možemo reći da smo razvili dobre navike kad je u pitanju košenje i trimerisanje, a da li vaša trava dobija baš sve što joj je potrebno?

U rano proleće potrebno je otkloniti sloj suve trave, mahovine i lišća sa površine travnjaka, i to je poznato kao proces vertikulacije. Može se uraditi ručno, običnim grabljama, samo je važno voditi računa da se ne ošteti korenje. Na ovaj način dajete mogućnost vazduhu i vodi da dopre do korena trave, i ponekad je samo taj proces dovoljan da ona “živne”

Međutim, osim sunca, vode i redovnog košenja, travnjaku je potreba i pravilna dohrana.
Bilo bi idealno kad biste đubrili tri puta u toku godine (u martu, junu i septembru), pa ako ste propustili prvu dohranu, jun je idealna prilika da svom travnjaku date neophodne materije za pravilan rast i razvoj.

Postoje već spremne mešavine đubriva na tržištu, možete ih pronaći u lokalnoj poljoprivrednoj apoteci ili specijalizovanoj prodavnici, a radi se o miksu koji sadrži azot, fosfor, kalijum i mikroelemente (NPK)

Dobra prihrana omogući će da trava razvije snažno busenje, koje će efikasno da se bori protiv mahovine i korova koji ometaju biljku da se pravilno razvija ispod površine zemlje.

Ako imate iskustva, đubrivo možete razbacati ručno po travnjaku, ako ne, najbolje je da nabavite specijalnu alatku za razbacivanje.

Odmah po đubrenju travnjak je potrebno obilno zaliti (sa oko 3l vode po kvadratnom metru) i primetićete razliku već posle nekoliko dana.

Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnim uređajima za košenje i uređenje vašeg vrta, mi imamo odličnu ponudu baštenskog programa za vas, pogledajte više o našim proizvodima: www.thorp.rs