– SNAGA KVALITET POVERENJE

Vodič za pravilno održavanje i zamenu lanca motorne testere

Tokom rada, lanac motorne testere se konstantno troši, pa ga je posle nekog vremena potrebno oštriti/zameniti. Veoma je bitno pravilno izabrati lanac prema modelu motorne testere jer u suprotnom može stvoriti dodatni teret tokom rada, kako za sekača, tako i za samu testeru.

Kako se pravilno održava lanac?

– Vodite računa da bude pravilno zategnut – Slabo ili nepravilno zategnut ili previše otpušten lanac jedan je od najčešćih uzroka problema sa motornom testerom. Nikada ne zatežite lanac odmah nakon rezanja! Zategnete li zagrejani lanac, on će se kod hladjenja dodatno skupiti i na taj način će biti previše zategnut. Pravilno zategnut lanac ne sme da visi ispod vodilice – mača. Lanac je pravilno zategnut kada je u kontaktu sa donjom stranom vodilice, ali se još uvek može lagano povući oko vodilice rukom.

– Lanac treba da bude adekvatno podmazan – Izuzetno je važan neprekidan dotok ulja na sam lanac, vodilicu (mač) i lančanik zbog sprečavanja preteranog habanja. Nikada se ne sme koristiti staro ulje ili ulje iz motora! Poželjno je da proverite i dospete ulje svaki put kada sipate gorivo.

– Samo pravilno naoštren lanac dobro obavlja svoj posao – u suprotnom dolazi do puno bržeg trošenja, oštećenja i nesigurnog rada. Za oštrenje, najpre je potrebno dobro i pravilno zategnuti lanac i odabrati odgovarajuću turpiju.

– Vodite računa i o vodilici – Problemi sa vodilicom uvek su povezani sa nepravilno zategnutim lancem ili sa lošim podmazivanjem, kao i sa pogrešnim tehnikama rada. Područje koje je najviše izloženu habanju jeste donja strana vodilice, gde se vrši većina sečenja. Preporuka je da se vodilica svaki put okrene kada se menja lanac, kako bi se ravnomerno trošila. Neophodno je redovno čistiti žleb vodilice i dovod ulja, kao i da se isturpijaju nepravnine na samoj vodilici.

Kako ćete znati da lanac nije dovoljno oštar?
Ukoliko pokušate da sečete sa tupim lancem, posao nećete uspešno obaviti, čak ni ako imate izuzetno jaku motornu testeru. Jedino se može postići velika potrošnja goriva, brže habanje testere i umor sekača usled primene sile pri sečenju.

Prilikom sečenja potrebno je voditi računa da se vrhom vodilice (mača) ne dohvati zemlja, što može biti i izuzetno opasno po sekača usled mogućnosti odskanjanja same testere. Isto tako, ne treba napominjati da se izbegava kontakt lanca sa materijalima kao sto su metal, beton i slično. Neki od pokazatelja da lanac testere nije dovoljno oštar jeste upotreba sile pri sečenju. Motorna testera sa oštrim lancem praktično sama obavlja posao, dok je vi pridržavate i usmeravate. Takodje, siguran znak tupog lanca je sasvim usitnjena piljevina – više kao prašina, koja inače kod normalnog sečenja bude krupnija.

Zamena lanca motorne testere – kako odabrati novi?
Lanac motorne testere potrebno je zameniti kada se naidje na pukotine ili kada je najduži deo reznog dela zuba kraći od 4 mm. Vodite računa o ove četiri karakteristike pri kupovini novog lanca:

1. Korak lanca

Visina zuba za sečenje je rastojanje izmedju tri zakovice podeljene sa dva. Ova vrednost je izražena u milimetrima, ali skoro uvek je korak označen u inčima. Ova karakteristika je odlučujuća, u odnosu na koju su svi lanci podeljeni u sledeće grupe:

Prva grupa namenjena je za motorne testere male snage. Nije namenjena za svakodnevnu upotrebu i za sečenje velikih količina drva.

Lanci druge i treće grupe su najpopularniji modeli. Ugradjeni su na više od 75% motornih testera širom sveta. Namenjeni su za motorne testere koje se sezonski najviše koriste u domaćinstvima.
Poslednje dve grupe su lanci namenjeni za motorne testere velike snage, zbog čega se njihova produktivnost značajno povećava.

2. Debljina vodećeg (unutrašnjeg) zuba

Debljina je jednako važan parametar za motorne testere. Tokom rada, vodeći zub prolazi kroz žleb vodilice – mača i treba glatko da prolazi kroz žleb. Prema ovom parametru, svi lanci za motorne testere podeljeni su u sledeće grupe:

1,1 mm (0.043”)
1,3 mm (0.050”)
1,5 mm (0.058”)
1,6 mm (0.063”)
2,00 mm (0.080”)

– Prozvodi prve grupe se uglavnom koriste na motornim testerama male snage, koja nije namenjena za teška i česta sečenja.
– Druga grupa je za motorne testere veće snage, tako da mogu izdržati veća opterećenja. Takvi proizvodi su najpopularniji širom sveta jer se koriste gotovo u svim domaćinstvima, kao i za neke od poluprofesionalnih upotreba.
– Treća i četvrta grupa je takodje veoma popularna, ali već medju profesionalnim sekačima koji koriste najprofesionalnije motorne testere, dok su lanci debljine 2,00 mm veoma retki i njihova upotreba je izuzetno namenska.

3. Veličina profila i dubina reza

U zavisnosti od visine profila, sečiva su niskog i visokog profila. Prvi tip je najćešći na motornim testerama namenjenim za domaćinstvo, a drugi za poluprofesionalne i profesionalne sekače.

Dubina reza je veličina razmaka izmedju gornjeg kraja zuba i sečenja. Najpopularniji su proizvodi sa prazninama od 0,635 i 0,762 mm. Efikasnost motorne testere u velikoj meri zavisi od ovog parametra: što je veći jaz, to su bolje performanse. Podešavanje dubine reza odredjuje koliko će rezni zub da seče. Ukoliko je podešena dubina sečenja veoma plitka, zubi će zasecati malu količinu drveta i obrnuto.
Prema tome, neki proizvodjači često dizajniraju lance za sečenje u kojima se velika dubina sečenja kombinuje sa malim stepenom zuba i obrnuto. Ovo omogućava da se uravnoteže vibracije i performanse motorne testere.

4. Dužina lanca – broj zuba

Dužina lanca se može meriti u milimetrima, ali najsigurniji način usled istegljenosti i pohabanosti lanca jeste da se prebroje zubi starog lanca. Najpouzdaniji način da se izmeri dužina lanca jeste da se prebroje samo unutrašnji zubi, koji naležu u žleb vodilice – mača i podeli sa dva. Tako se dobija najtačnija dužina lanca. Ukoliko niste sigurni da ste dobro prebrojali zube, možete poneti stari lanac kao uzorak i prepustiti iskusnom prodavcu da prebroji zube lanca.

Da li vam je potreban Picco ili običan lanac?

Odgovor na to pitanje zavisi od proizvodjača i modela motorne testere za koju kupujete lanac. Ukoliko vam je potreban Picco lanac koji ima korak 3/8″, bitno je da znate koja je debljina vodećeg zuba – da li je 1,1 mm ili 1,3 mm. Na motornu testeru za koju proizvodjač propisuje Picco lanac, nikako nećete moći da montirate običan lanac sa korakom 3/8″ i debljine vodećeg zuba 1,5 mm ili 1,6 mm.

Koji lanac odabrati

Kada ste precizno ustanovili šta vam tačno treba, ostaje još da odaberete brend lanca. U Moto-Bike online prodavnici pronaći ćete raznovrsnu ponudu šumskih i baštenskih uređaja kao i pratećih rezervnih delova. Ovom prilikom preporučujemo lance našeg brenda Thorp, a ako želite da pogledate detaljniju ponudu i drugih kvalitetnih proizvođača, to možete pronaći ovde.