– SNAGA KVALITET POVERENJE

Zima je idealno vreme za planiranje bašte – 5 stvari na koje treba da obratite pažnju

Zima je period u godini kada sve miruje, pa je samim tim idealno vreme da napravite planove za budući izgled bašte i vrta. Prikupljajte inspiraciju iz časopisa ili sa interneta, a ukoliko vam nedostaje ideja možete se posavetovati sa stručnjacima iz oblasti hortikulture.

Imajte na umu da će vaš idealan prostor za boravak na otvorenom zavisiti od odabira i rasporeda biljaka koje će formirati leje, ograde i zidove. Takođe, važno je i da predvidite travnatu površinu koja će celom prostoru davati balans.

Pre nego što se odlučite za neki određeni stil, razmislite o arhitekturi na vašem posedu i onome što najbolje odgovara njegovom okruženju. I još jedna bitna stvar na koju ne smete zaboraviti je alat. Alat za kuću sigurno već imate, ali pre nego što počnete sa uređenjem dvorišta pobrinite se da imate i alat za baštu.

Evo šta vam još savetujemo da obavezno razmotrite pre nego što napravite detaljan plan za prolećno uređenje dvorišta i bašte.

1. Podelite prostor
Odvajanje prostora u bašti odmah stvara osećaj većeg prostora i obično ima za posledicu da cela parcela izgleda veća nego što zapravo jeste. Rustični stub ili rešetke, sa otvorom ili lukom, pomažu da uokvirite i ublažite pogled na vaš spoljni prostor. Ovo je idealno kada želite da odvojite prostor za sedenje, tako da bude intimniji i zaštićen od pogleda okoline.

2. Ogradite dvorište
Ograda čini da vaš prostor bude uokviren i ušuškan, a imate nekoliko mogućnosti. Možete se odlučiti za moderne kapije, a mi vam preporučujemo rustičnu, prirodnu varijantu poput drvenih ograda ili negovanja ukrasnog žbunja koje vremenom postaje savršena živa ograda.
Žive ograde čine neke od najboljih granica i pregrada, pružajući bujnu zelenu pozadinu za druge sadnice. Tisa je omiljena zimzelena biljka za živu ogradu i brže se razvija nego što mislite. Grab i bukva daju otvoreniji izgled i mogu se obrezati dajući jednako uredan geometrijski izgled.
Živa ograda može biti ošišana u obliku skulpture ili sastavljena od mešavine biljaka kako bi se stvorio opušteniji efekat.

3. Ukrastite zidove
U ovo doba godine kada nema zelenila, obično dolaze do izražaja zidovi i pregrade. Dobra opcija je obložiti zidove kamenom ili drvetom kako bi se što bolje uklopilo uz prirodni ambijent. Alternativa naravno mogu biti biljke puzavice – nasturcijum ili klematis koje će zidovima dati posebnu živost.

4. Planirajte jestivi kutak
Ukoliko posadite vinovu lozu, ona će vas vremenom nagraditi dobrom hladovinom na tom mestu, a i ukusnim plodovima. Ovo je idealno rešenje za prirodne tende ili ukoliko želite da napravite dve odvojene celine u bašti.
Stablo jabuke, kruške, šljive ili dunje može biti idealna dekoracija u vašoj bašti, jer daju divne cvetove u proleće, a takođe i ukusne i zdrave plodove u sezoni.
Još jedan predlog za korisnu mini baštu je kutak za začinsko bilje i čeri paradajz. Pored toga što lepo izgleda, ona će mirisati kad god tufa prođete, a imaćete sveže začine za svaki vaš ručak.

5. Planiranje uređaja i alata
Dok pravite plan vaše buduće bašte, odmah uzmite u obzir šta će vam sve biti potrebno za njenu negu i održavanje. Dobra kosačica za travu je jedan od najvažnijih uređaja jer će vam uštedeti vreme i energiju kod košenja naročito ako kosite veću površinu. Ukoliko planirate živu ogradu, korisno je da imate makaze pomoću kojih ćete je lako rezati i oblikovati. Još jedan izuzetno praktičan uređaj, koji u isto vreme može i da kosi, reže živu ogradu i orezuje grane je trimer 3 u 1 pokazao se kao veoma praktičan uređaj za domaćinstva u kojima se tokom sezone obavlja više različitih poslova.

Kompletnu ponudu Thorp uređaja možete pogledati i ovde.