Kako da...?

Kako da odaberete najbolje vreme za košenje travnjaka?

Odrediti najbolje vreme za košenje Vašeg travnjaka je veoma odgovaran zadatak, pošto je to jedan od faktora koji utiče na kvalitet košenja, a samim tim i na kvalitet travnjaka. Odluka o tome u koje vreme ćete kositi ne treba da bude kada to Vama odgovara, nego treba voditi računa da to vreme odgovara i Vašem travnjaku.

U nastavku ćemo Vam prikazati jednu zanimljivu anketu koja je izvršena u SAD-u.

Na prvo pitanje, odgovor je dalo 4689 ljudi, a pitanje je glasilo – U koje doba dana obično kosite svoj travnjak?

 •  17:00 – 20:00  (38%, 1800 glasova)
 •  13:00 – 16:00  (35%, 1654 glasova)
 •  08:00 – 10:00  (25%, 1145 glasova)
 •  06:00 – 08:00  (2%, 90 glasova)

Drugo pitanje je glasilo – Kojim danom u sedmici obično kosite travu?

Broj ljudi koji je dao odgovor je 3957, a rezultati su sledeći:

 •  Subota  (25%, 996 glasova)
 •  Četvrtak  (23%, 915 glasova)
 •  Petak  (19%, 763 glasova)
 •  Sreda  (11%, 432 glasa)
 •  Nedelja  (8%, 305 glasova)
 •  Utorak  (7%, 295 glasova)
 •  Ponedeljak  (6%, 251 glas)

Složićemo se da izbor dana kojim ćete kositi travu neće ni u kojoj meri uticati na kvalitet travnjaka i samog košenja, dok je sa druge strane vreme košenja izuzetno bitan faktor.

Koje je najbolje vreme za košenje trave?

08:00 – 10:00

U ovom periodu dana sunce je više na nebu što omogućava da se trava osuši od jutarnje rose. Još uvek je prepodne i sunce Vam neće smetati.

16:00 – 18:00

Drugo najbolje vreme je između 16:00 – 18:00 jer se do tog trenutka temperatura snizila, što je manje stresno, kako za Vas tako i za travnjak. Košenje u kasnim popodnevnim satima takođe ograničava razne bolesti koje mogu zadesiti Vašu travu.

Izbegavajte da kosite u sledećim terminima

06:00 – 08:00

Ovo je jedan od najgorih perioda za košenje, trava će i dalje biti mokra od jutarnje rose i može začepiti kosilicu. Ako je tlo previše vlažno, Vaša kosilica može ostaviti tragove, a ovo ne samo da izgleda loše, nego može i da ošteti travnjak.

14:00 – 16:00

Ovo je najtopliji deo dana, temperatura će loše uticati na vašu kosačicu. Takođe, temperatura će uzrokovati takozvani stres travnjaka. U osnovi samo ćete se bespotrebno izlagati jakom suncu, što svakako nije dobro ni za kosilicu i travnjak zbog visoke temperature.

Ako je moguće, pokušajte da kosite tokom vremena koje smo Vam naveli kao najbolja. Ne samo da ćete nam biti zahvalni nego će i Vaš travnjak biti zahvalan kako brinete o njemu.

Još jedna vrlo bitna stvar koja direktno utiče na sam postupak košenja je održavanje noža u smislu redovnog čišćenja, oštrenja i menjanja.

Iz našeg dugogodišnjeg iskustva u servisiranju uređaja, saradnjom sa profesionalnim servisima i prodajom delova, možemo da prenesemo neka naša iskustva koja su vezana za održavanje noža kosačice. Zaključak je da velika većina korisnika ne održava nož kako je propisano i kako bi trebalo!

Oštrenje noža zavisi od nekoliko različitih faktora, kao što su – koliko dugo kosite; koliko često kosite; kakvu travu kosite i slično. Ove faktore je praktično nemoguće tačno sabrati i objediniti, tako da je izuzetno teško odgovoriti na pitanje – Koliko često treba oštriti nož? Umesto toga pitanje treba da glasi: Koliko vremena traje nož za kosačicu?

Pošto je tema široka i sveobuhvatna, sve o noževima za kosačice možete više pročitati ovde.