Kako da...?

Kako da pravilno održavate motornu kosačicu?

Kao i o svakom drugom uređaju, tako je veoma važno da vodite računa i o vašoj motornoj kosačici.  Potrebno je da ispratite par saveta, kako bi vas vaša kosačica služila dobro i dugo. Održavanje motorne kosačice, ne da produžava vek vašem uređaju, nego i štedi vreme i novac, koji su danas izuzetno bitni.

Krenimo redom:

Redovan servis

Servis je kao lekarski pregled, gde se utvrđuje da li postoje neki skriveni kvarovi za koje niste znali. Izuzetno je važno otkloniti i najsitnije kvarove jer oni vremenom prerastaju u ozbiljnije probleme (npr. napuklo kućište vremenom može dovesti do trenutka kada ćete morati da zamenite kućište ili u najgorem slučaju čitavu kosačicu).

Redovan servis obuhvata i proveru sajli, kao i podmazivanje istih, kontrolu svećice, filtera, stanje noža, a po potrebi se čisti i karburator i još mnogo toga, u zavisnosti od stanja kosačice.

Ukoliko imate THORP motorni uređaj, potražite ovlašćenog servisera u vašoj blizini na mapi

Održavanje motorne kosačice nakon svakog košenja

Ono što je najvažnije uraditi, a što je svima mrsko da urade, jeste čišćenje kosačice nakon košenja.

Veoma je važno očistiti kućište sa unutrašnje strane od naslaga trave jer u kombinaciji sa vlagom predstavlja najvećeg neprijatelja za samo kućište. Vremenom, ukoliko se adekvatno ne očisti kućište, ono počinje da propada i truli.

THORP motorne kosačice serije TH46P i TH46PS poseduju brzi priključak za vodu, pomoću kojeg priključujete crevo i time sapirate kućište. Neophodno je prikopčati crevo, pustiti vodu i uključiti kosačicu da radi nekoliko minuta.

Važno je da vam napomenemo da ovim neće skinuti sve naslage, ali će vam bar olakšati struganje.

Koristite kvalitetno ulje za kosačice

Veoma je važno da se koristi preporučeno ulje za kosačice, gradacije SAE 30. Upotrebom namenskog ulja, obezbeđujete sigurno i kvalitetno podmazivanje, kao i dugovečnost vaše kosačice.

Za THORP kosačice, preporuka je da se prvo ulje zameni nakon 5 sati rada.

Redovno proveravajte nivo ulja u motoru, tako što ćete izvući merač, obrisati ga krpom i vratiti nazad. Ponovo ga izvučete i proverite nivo ulja. Važno je da nivo ulja bude izmeđi MIN i MAX oznake, a ukoliko je bliže donjoj granici, potrebno je dosuti ulje.

Održavanje filtera vazduha

Filter vazduha svake motorne kosačice se može uporediti sa plućima. Zagušen filter vazduha smanjuje izlaznu snagu motora, tako što negativno utiče na dotok vazduha u karburator. Zbog toga je važno da se redovno proverava i čisti.

NAPOMENA: Nikada ne palite kosačicu ukoliko na njoj nije montiran filter vazduha.

Kako da proverite stanje filtera:

 1. Skinite poklopac filtera. Vodite računa da prljavština ne uđe u kućište filtera.
 2. Izvadite filter.
 3. Pregledaje i očistite filter koristeći mlaku vodu. Pre vraćana u kućište, dobro ga osušite.
 4. Vratite i zatvorite poklopac.

Održavanje noža motorne kosačice

Još jedna važna stavka pravilnog održavanja kosačice jeste ispravnost i stanje noža. Nož obavlja glavni posao - seče travu i zbog toga je veoma važno da bude dobro balansiran i oštar. Osim toga, ispravan nož neće proizvoditi dodatne vibracije i neće naškoditi kućištu, kao što bi to učinio iskrivljen i oštećen nož.

Radi bezbednosti trudite se da oštrite, balansirate, menjate i montirate nož u ovlašćenih servisima i kod stručnih lica.

Prilikom rada sa nožem, vodite računa da je kosačica isključena i kapa svećice skinuta, kako ne bi došlo do slučajnog pokretanja motora. Obavezno koristite zaštitne rukavice.

O tome koji nož vam je potreban, kao i kako da izmerite nož, možete pročitati u ovom tekstu.

Odlaganje kosačice na kraći period

Postoji razlika između odlaganja kosačice na kraći i duži period.

Kraći period podrazumeva do 15 dana, bez prethodnog velikog procesa održavanja i pripreme mašine i prostora za odlaganje.

Pridržavajte se sledećeg:

 1. Dozvolite da se motor potpuno ohladi
 2. Vodite računa da je sakupljač trave prazan
 3. Očistite sve prljavštine i ostatke trave sa kućišta
 4. Odložite kosačicu na ravnu površinu
 5. Odložite kosačicu van domašaja dece.

Odlaganje kosačice na duži period

Ukoliko se kosačica odlaže na duži period - više od 15 dana, održavanje i priprema se mora primeniti kako na uređaju, tako i na prostoru za odlaganje.

Postupak za duže odlaganje je sledeći:

 1. Ispraznite gorivo iz rezervoara.
 2. Upalite motor i sačekajte dok ne potroši sav preostali benzin.
 3. Promenite ulje na kraju svake sezone.
 4. Kompletno očistite kućište, kako bi ga zaštitili od korozije.
 5. Odložite uređaj u prostoru bez vlage i sa dobrom ventilacijom.

Još jednom da napomenemo, pre bilo kakvog održavanja ili čišćenja ugasite motor, sačekajte da nož dođe u stanje mirovanja i da se motor ohladi, pa tek onda obavite poslove koje ste planirati. Time pružate bezbednost sebi, ali i okolini u kojoj vršite održavanje kosačice.