Kako da...?

Kako da zamenite vodilicu na motornoj testeri?

Ukoliko ste ustanovili da je vreme da zamenite vodilicu na vašoj testeri, to možete obaviti kroz svega par jednostavnih koraka.

Šta vam je potrebno od alata?

  • Okasti ili vilasti ključ odgovarajuće veličine
  • Ravni šrafciger
  • Mazalica mača
  • Četkica

Korak 1

Neophodno je da skinete deklu mača, koju drže jedna ili dve matice, u zavisnosti od modela motorne testere. Odšrafite matice i skinite deklu.

SAVET: Koristite zaštitne rukavice kako se ne bi povredili prilikom skidanja lanca.

Korak 2

Kada ste skinuli deklu, uklonili lanac i odložili staru vodilicu, pre montaže nove vodilice očistite sve delove, kvačilo, lim mača, kao i samu deklu sa unutrašnje strane. Ovaj postupak čišćenja je najbolje da obavite čistom četkom ili ukoliko ste u mogućnosti kompresorom izduvajte sve delove.

Korak 3

Stavite novu vodilicu na brezone i povucite je skroz nazad, kako biste lakše montirali lanac.

Nakon montaže lanca, povucite vodilicu u desno, tj ka spolja kako biste prvobitno zategli lanac. Vratite deklu na brezone i blago zavrnite matice.

SAVET: Vodite računa da se kanal za ulje na vodilici poklopi sa kanalom ulja na testeri jer u suprotnom vodilica neće biti adekvatno podmazana. Nedostatak ulja će dovesti do pregrevanja i samim tim znatno skratiti radni vek vodilice, ali i lanca.

Korak 4

Za zatezanje lanca najbolje je da koristite ravni šrafciger. Pravilno zategnut lanac ne sme da visi tj. ne sme da postoji prazan prostor između lanca i vodilice sa donje strane. Treba da bude tek toliko zategnut da može lagano rukom da se vuče oko vodilice.

Korak 5

Nakon zatezanja lanca, ne zaboravite da dotegnete matice dekle.

Korak 6

Sve je skoro spremno za novu radnu akciju, ostalo je još samo da podmažemo lanac, kao i zvezdu u vodilici.

Ove korake takođe možete ispratiti i ukoliko samo želite da okrenete vašu vodilicu, kako bi se ravnomerno trošila prilikom korišćenja.