Kako da...?

Kako da pravilno naoštrite lanac motorne testere?

Najvažniji deo motorne testere jeste sam lanac jer on obavlja najveći deo posla prilikom sečenja. Složićete se da upravo zbog toga, lanac uvek mora biti oštar, a da bi to ispunjavao, mora se pravilno naoštriti. U nastavku ćemo vam kroz korake pokazati kako brzo i lako da naoštrite lanac i time sebi olakšate inače zamorno sečenje drva.

Šta vam je potrebno za oštrenje lanca?

  • Okrugla i ravna turpija
  • Ručica turpije
  • Šablon za oštrenje
  • Stega vodilice

Kako da prepoznate istrošen i tup lanac, kao i da li je potrebno zameniti vodilicu, možete pročitati ovde

Pre svega

Najvažnije je da odaberete odgovarajuću turpiju za oštrenje, a to ćete uraditi na sledeći način: potrebno je da znate koji je korak lanca na vašoj testeri i na osnovu toga iz tabele pogledajte koja turpija vam odgovara. Vrlo je važno da se koristi preporučena debljina turpije!

Korak 1

Očistite testeru. Lanac je pokretni deo testere i vrlo lako može da se zaglavi prljavština između vodilice i lanca, te da se time skrati radni vek samog lanca.

Korak 2

Postavite testeru na ravnu površinu i učvrstite je. Kako biste je učvrstili, savetujemo da koristite stegu vodilice koju ćete postaviti na ravnu površinu, a obično se za to koristi panj ili drugi komad ravnog drveta.

Ukoliko ovo radite kod kuće ili u radionici, a imate stegu, možete je njom pričvrstiti kod mača.

Korak 3

Proverite zategnutost lanca i ukoliko imate potrebe, dotegnite isti. Lanac treba slobodno da se kreće oko vodilice kada povučete rukom i ne sme da "visi" ispod vodilice.

Korak 4

Sada je potrebno da proverite rezne zube na samom lancu, kako biste utvrdili koji rezni zubi su u najlošijem stanju i prvo njih naoštrili. Zašto baš njih prvo? Jer je jako važno da svi zubi budu iste veličine, kako bi lanac obavljao svoj posao kako treba.

Korak 5

Uzmite okruglu turpiju, namestite ručicu i pripremite šablon koji ćete namestiti na lanac. Aktivirajte kočnicu lanca  kako vam se lanac ne bi pomerao i time otežao oštrenje.

Korak 6

Obeležite prvi rezni zub kako biste znali od kojeg ste počeli i kako bi sigurno sve naoštrili. Oštrenje počnite sa jedne strane, a kad završite, naoštrite i drugu stranu.

Korak 7

Kako bi lanac bio ravnomerno naoštren, savetujemo da brojite pokrete ruku. Trudite se da turpiju pomerate ravnomernim, dugim pokretima, koristeći obe ruke.

Korak 8

Kada završite oštrenje reznih zuba okruglom turpijom, pređite na ravnu i koristite šablon za turpijanje čistača lanca. Ravnom turpijom stružite čistače sve dok se ne izravnaju sa šablonom.

Nakon ovih koraka, lanac je naoštren, a testera spremna za novu seču. Nadamo se da vam nije bilo zamorno pratiti ove kratke korake.

Ukoliko niste sigurni koji lanac vam je potreban, sve potrebne informacije možete pročitati u tekstu o odabiru i održavanju lanca motorne testere.