Održavanje

Kako odabrati odgovarajuću nit za košenje?

Da li ste znali da prečnik i oblik niti za košenje može da odredi koliko brzo i efikasno ćete završiti posao?

Istorija

Trimer nit, PVC konac, silk, najlon za košenje, flaks... sve ovo su opšte poznati termini koji se koriste za specijalne niti koje služe za košenje trave I korova, a u daljem tekstu ćemo se koristiti nazivom trimer nit.

Izumeo ih je početkom '70-tih Džordž Balas u Hjustonu (SAD), tako što je gledao kako se okreću četke u automatskoj perionici automobila. Njegov prvi proizvod je bio vrlo jednostavan, on je na klip kukuruza namotao najdeblji najlon za pecanje koji je pronašao i to je okačio na mašinu za čišćenje ivičnjaka.

Kasnijim tehnološkim napretkom, razvijanjem uređaja i unapređenjem materijala dobili smo ono što je nama danas poznato pod terminom trimer niti. Princip pod kojim niti deluju je da se ostvari dovoljna brzina pod kojom će se nit okretati da se iz nje povuče centrifugalna sila iz njenog centra. Time se dobija što se nit brže okreće ona je sve jača i čvršća.

Kako odabrati oblik niti?

Trimer niti se izrađuju u različitim prečnicima i oblicima kako bi se prilagodili težini i obimu posla koji treba da obavite. Pre nego što odaberete koji oblik i prečnik niti Vam je potreban, treba da utvrdite veličinu površine i debljinu trave koju planirate da kosite. Različiti tipovi niti Vam mogu pomoći da efikasnije i brže završite posao.

 Uvek proverite uputstvo za upotrebu kako bi ste utvrdili koje prečnike niti podržava glava Vašeg trimera.

Okrugla nit

Da li koristite svoj trimer za košenje trave oko ivica staza ili da se rešite korova oko dvorišta? Da li vaše dvorište sadrži minimalnu količinu korova koji ne zahteva puno vremena i snage da se pokosi?

Okrugla trimer nit je standardni, osnovni oblik koji se ne troši tako brzo kao ostali oblici. Ova linija niti se koristi za lakšu upotrebu u domaćinstvima sa manje korova, manje se lomi i otpornija je na beton, drveće i slične prepreke i samim tim će duže trajati. Ovo je takođe linija niti koju je najlakše promeniti na bilo kom trimeru.

Nit sa više uglova (trougao, kvadrat, zvezda, heksagon)

Da li je vaše dvorište veće, imate veći i deblji korov ili koristite trimer u profesionalne svrhe? Niti sa više uglova daju najbolje i najefikasnije rezultate rada na poslovima srednjeg obima sa jačim korovom ili većim travnjacima.

Ova linija niti ima više uglova što omogućava čistiji rez, najčešće dolaze u obliku kvadrata, a zatim zvezde ili heksagona. Takođe, ove niti lako i efikasno prolaze kroz teški korov i gustu travu, štedeći Vam značajno vreme u odnosu na okrugle niti. Međutim, niti sa više uglova lakše pucaju u kontaktu sa betonom, drvetom, kamenom, ogradama, metalom i slično.

Nazubljene niti

Imate puno korova na vašem imanju? Da li mnogo koristite svoj trimer u profesionalne namene? Nazubljena linija trimer niti se koristi za teže poslove sa debljim korovom i većom površinom koju treba pokositi.

Sa ivicama koje deluju poput zuba ili kuhinjskog noža, ove niti lako prolaze kroz travu i deblje rastinje, ostavljajući iza sebe čistu i urednu površinu. Ova linija niti se koristi za srednje teške poslove, takođe lako i brzo seče korov i skraćuje vaše vreme rada na minimum. Nazubljene niti su veoma popularne na svim tržištima.

Spiralne niti

Da li imate puno teškog, debelog korova?  Da li intezivno koristite svoj trimer u profesionalne svrhe?

Spiralna nit se koristi za teške uslove rada i na poljima sa puno teškog i debelog korova. Ove niti dodaju snagu, poboljšavaju efikasnost košenja i smanjuju nivo buke. Na korak su od okrugle niti što se tiče dugotrajnosti prilikom udaranja o beton i slične tvrde površine. Spiralne niti smanjuju vibracije i nivo šuma trimera, a istovremeno pružaju čisto i ravnomerno košenje.

Kako odabrati prečnik niti?

Niti se proizvode u različitim prečnicima i težinama, veći prečnik povećaće snagu sečenja i izdržljivost protiv jačih i težih korova. Manji prečnici niti se koriste u području sa travom i gde ima malo korova. Međutim, svaki trimer može da koristi samo određene prečnike i težine niti. Slabiji trimeri nisu predviđeni da rade sa debljim I težim nitima. Preporučujemo da obavezno pogledate preporuku proizvođača o debljini niti u uputstvu za upotrebu.

Uslovi rada

 • Lagani rad: Travnjaci oko stambenih zgrada i kućna dvorišta.
 • Srednji rad: Veći travnjaci, posedi sa težim i jačim korovima, voćnjaci i površine za srednje profesionalnu upotrebu trimera.
 • Teški radovi: Industrijske površine, veliki posedi, golf tereni i drugi posedi gde je potrebna profesionalna upotreba trimera.

Prečnici trimer niti u odnosu na uslove rada:

 • Lagani rad: 1.3 mm
 • Srednje lagani rad : 1.6 mm – 2.0 mm
 • Srednje teški rad: 2.4 mm – 2.7 mm
 • Teški rad: 3.00 mm i veći prečnici

Kada odlučite da odaberete nit za košenje prvo utvrdite debljinu trave i korova koju ćete kositi i proverite preporuku proizvođača Vašeg trimera za preporučene prečnike niti, a zatim na osnovu gore navedenih parametara odredite koja nit je potrebna da najlakše završite vaš posao.

Pravilnim odabirom niti možete dobiti idealno čistu površinu, a da pri tome utrošite duplo manje energije i vremena za izvršenje tog zadatka.

THORP trimer niti

THORP trimer niti izrađene su od najkvalitetnijeg kopolimera kojeg je moguće pronaći na svetskom tržištu, a za njegovu proizvodnju koristi se isključivo 100% nov (nereciklirani) materijal, kako bi se obezbedio maksimalan kvalitet i performanse.

Vođeni ideologijom da isporučujemo samo najbolje i da se na taj način suočimo sa teškim radovima i zahtevima košenja trave, gde su vrhunska fleksibilnost i snaga minimalni potrebni uslovi, razvijale su se i različite linije niti prilagođene potrebama svih korisnika i za sve uslove rada.

Dakle ''Kvalitet bez kompromisa'' u svakom pogledu: najkvalitetnija sirovina, najmoderniji alati i sistem proizvodnje, širok asortiman oblika i boje, atraktivan dizajn i ambalaža u kombinaciji sa dugogodišnjim iskustvom i fleksibilnosti u servisu, čine THORP niti idealnim partnerom za Vaš rad i borbu sa svim vrstama trave i korova.

Iz ponude izdvajamo:

 • Thorp osnovna linija - namenjena je za hobi i poluprofesionalnu upotrebu, njena osnovna prednost i karakteristika je to što zadovoljava potrebe 90% korisnika koji sa njom mogu završiti sve poslove na svojim imanjima.
 • Thorp profi linija - niti većih prečnika (2.7mm i 3.0 mm) se mogu koristiti i u profesionalne namene, gde u kombinaciji sa snažnim mašinama čine moćno oružje u borbi sa korovima.

U ponudi su sledeće kombinacije prečnika, dužine I pakovanja:

Okrugle niti:

 • 1.3 mm – pakovanje blister 15 m
 • 1.6 mm – pakovanje blister 15 m
 • 2.0 mm – pakovanje blister 15 m
 • 2.4 mm – pakovanje blisteri 15 m i 86 m , rolne 432 m i 1728 m
 • 2.7 mm – pakovanje blisteri 15 m i 68 m , rolne 341 m i 1421 m
 • 3.0 mm – pakovanje blisteri 15 m i 55 m , rolne 276 m

Kvadratne niti:

 • 2.4 mm – pakovanje blisteri 15 m i 78 m , rolne 393 m i 1572 m
 • 2.7 mm – pakovanje blisteri 15 m i 62 m , rolne 310 m i 1240 m
 • 3.0 mm – pakovanje blisteri 15 m

Spiralne niti:

 • 2.4 mm – pakovanje blisteri 15 m
 • 2.7 mm – pakovanje blisteri 15 m

Thorp profi linija, namenjena je za one koji uvek žele i očekuju nešto više od košenja. Osnovna karakteristika je dupla nit koja je čini izuzetno otpornom na lom i habanje, čak i pri ekstremnim uslovima košenja.

Spoljašnja nit je pojačana kako bi trpela lom i habanje, dok je unutrašnja izrađena od specijalnog HD polimera (heavy duty polymer) koji je super fleksibilan i u kombinaciji predstavljaju savršen spoj za Vaš efikasan rad.

U ponudi su sledeće kombinacije prečnika, dužine I pakovanja:

Nit u nit – okrugla:

 • 2.4 mm – pakovanje blisteri 15 m i 86 m , rolne 432 m
 • 2.7 mm – pakovanje blisteri 15 m i 68 m , rolne 341 m

Nit u nit – kvadratna:

 • 2.4 mm – pakovanje blisteri 15 m i 78 m , rolne 393 m
 • 2.7 mm – pakovanje blisteri 15 m i 62 m , rolne 310 m

Za najekstremnije poslove i najčvršće korove pripremili smo i ultra snažnu nit koja kao i nit u niti ima istu spoljašnju oblogu koja štiti od habanja, dok unutrašnju nit čini fleksibilna, umotana čelična sajla koja čini ovu nit još čvršćom i dugotrajnijom.

U ponudi su sledeće kombinacije prečnika, dužina i pakovanja:

Sajla u niti – okrugla:

 • 2.4 mm – pakovanje blisteri 15 m
 • 2.7 mm – pakovanje blisteri 15 m

Kao što smo gore naveli, izbor niti prvenstveno zavisi od fabričke preporuke proizvođača trimera, debljine trave i korova koji se kosi i od veličine površine za košenje. Uz sve ovo, još jedna bitna stavka je da izaberete nit koja će kvalitetom podržati sve ovo i učiniti Vaš rad bržim i prijatnijim. THORP niti za košenje su pravi izbor da budu Vaš partner u ovom izuzetno zahtevnom poslu.