Kako da...?

Kako da pripremite i startujete motornu testeru?

Startovanje motorne testere može biti lako, ukoliko ispratite par saveta. Prvo i osnovno, veoma je bitno da vodite računa o svojoj bezbednosti, ali i bezbednosti ljudi oko sebe.

Pre samog startovanja testere, potrebno je da izvršite nekoliko provera:

  • Proverite količinu goriva u rezervoaru
  • Proverite nivo ulja za podmazivanje lanca
  • Po potrebi proverite stanje svećice. Ispravna svećica je važna za dobro sagorevanje, očistite je ili zamenite ukoliko je potrošena.
  • Proverite filter vazduha
  • Proverite da li je lanac oštar i dovoljno zategnut

Savetujemo da koristite svežu mešavinu jer benzin vremenom gubi svoja svojstva i time utiče na pravilno funkcionisanje i sam rad testere. Ukoliko želite da sipate mešavinu koja vam stoji par dana (do mesec dana) obavezno je dobro promućkajte pre sipanja u rezervoar. Kako da napravite mešavinu, možete pročitati ovde.

Startovanje testere

  1. Napumpajte gorivo, uglavnom 3-4 puta da se pojavi gorivo u pumpici
  2. Povucite polugu sauga
  3. Povucite poteznicu

Pri prvom javljanju, u zavisnosti od modela motorne testere potrebno je vratiti polugu sauga.

NAPOMENA: Pre startovanja motorne testere, proveriti da li je prekidač u ON položaju. Ukoliko testeru startujete nakon prethodnog rada, nema potrebe da ponovo pumpate gorivo.

SAVET: startovanje motorne testere nemojte obavljati iz „vazduha“ već testeru postavite na ravnu površinu tj. zemlju, nogom osigurajte da testera stoji čvrsto i tek tada prionite na povlačenje poteznice.

Sve provere i podešavanja na samoj motornoj testeri, obavezno radite kada je testera ugašena i hladna, kao i da je dobro osigurana na ravnoj i čvrstoj podlozi. Time maksimalno smanjujete rizike od povreda. Sve što treba da znate o vodilici i lancu, možete pročitati ovde.

Kada završite sa radom, ostavite testeru da se ohladi, a ukoliko planirate da je ne koristite duži vremenski period, preporučujemo da istočite gorivo iz rezervoara.