Kako da...?

Vodič za bezbedno korišćenje motorne testere

Da li ste znali da se svake godine u svetu dogodi oko 36.000 nesreća izazvanih testerom? One su uglavnom bez smrtnog ishoda, ali mogu da dovedu do ozbiljnih povreda - amputacije i hospitalizacije. (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC))

Ovim ne želimo da vas uplašimo, već da vam predstavimo šta ne treba raditi sa testerom za njeno bezbedno korišćenje.

NE PREPUŠTAJTE SE ZADACIMA KOJI SU IZVAN VAŠE STRUČNOSTI

Početnici, morate biti obučeni za rad sa testerom. Uvek krenite sa nekim manje rizičnim zadacima. Pod visoko rizične zadatke spada seča na strmim padinama ili na nestabilnom tlu, korišćenje testere dok stojite na merdevinama ili podizanje testere iznad visine ramena i slično. 

Kada učite kako da palite i upravljate motornom testerom, radite to dok je ona na zemlji. Nipošto nemojte da je startujete stojeći zbog “kickback” efekta jer tako možete ozbiljno da se povredite. Kickback efekat znači iznenadni, neočekivani povratni udar testere na gore. A kako je napravljena da seče drvo, možete da zamislite šta će da uradi vama.

Preporučuje se da pitate nekog iskusnijeg da vas obuči, ili da nađete i pogledate tutorijale o tim testerama. Izbegavajte samostalno eksperimentisanje za bezbedno korišćenje motorne testere.

NE KORISTITE MOTORNE TESTERE BEZ PLANA UNAPRED

Izanalizirajte najgori mogući scenario, i smislite kako da se izborite sa njim. Na primer, ako koristite motornu testeru za rušenje drveta, morate biti svesni na koju stranu će drvo da padne. Ukoliko bez plana krenete da ga sečete može da padne na kuću, auto, nekog pored vas pa i na vas same i izazove ogromnu štetu i ozbiljne povrede.

Najvažniji savet je da vam je “glava čista” odnosno da budete potpuno skoncentrisani i fokusirani na ono što radite. 

Znamo da je nekada dosadno slušati tutorijale ili čitati upustva, ali kada je u pitanju bezbednost u ovom slučaju to je neizostavno.

NEMOJTE RUKOVATI SA MOTORNOM TESTEROM UKOLIKO RADNO OKRUŽENJE IMA PREPREKA

Morate se uveriti da je vaše radno okruženje bezbedno i bez prepreka - kao što su ljudi, kamenje, prljavština, metalni objekti i slično.

Znamo ovo je teško s obzirom da se motorne testere koriste napolju, i da same po sebi stvaraju nered kada se koriste. Zato uložite malo truda i očistiti površinu na kojoj radite. 

Ne sme da bude ljudi okolo koji nisu vaši pomoćnici, kako ih ne bi slučajno povredili. Morate biti oprezni sa kamenčićima, većim ostacima i metalnim objektim, pogotovo onim malim kao što su ekseri ili neki šiljci. Ovi objekti mogu da se odbiju od testere pa da odlete u vašem pravcu ili pravcu vaših pomoćnika.

Izbegavajte seći na prašnjavim površinama odnosno zemlji, jer će prljavština otupiti zube, rastegnuti lanac i time istrošiti motornu testeru brže. Morate odvojiti drvo od zemlje i postaviti ga na bezbednu visinu i podlogu.

NE KORISTITE OŠTEĆENE MOTORNE TESTERE

Pre nego što počnete sa korišćenjem motorne testere, uverite se da su sve kontrole i prekidači ispravni. Ako imalo sumnjate da neki od bezbednosnih prekidača nije ispravan odnesite ga kod majstora i popravite.

Lanac, vodilica i šrafovi moraju biti adekvatno zategnuti da bi sprečili nezgode. Lanac koji je previše opušten lako može da spadne i da vas poseče. Onaj koji je previše zategnut može da pukne i tako vas povredi. Da bi ste znali koja je optimalna zategnutost lanca pogledajte na našem videu.

Pored zategnutosti, oštrina je isto bitna. Tup lanac zahteva veće angažovanje i snagu za sečenje, a samim tim što je tup i ne seče povećava se opasnost od pucanja.

Izbegnite nezgode izazvane trenjem tako što ćete proveravati rezervoar za ulje. On mora biti pun ili skoro pun. Nemojte sipati već korišćena motorna ulja, uvek koristite nova i adekvatna ulja napravljena baš za testere.