Novosti

Jesenji vodič za održavanje savršenog travnjaka

Jesenji vodič za održavanje savršenog travnjaka pomoćiće vam da brzo i efikasno sredite travnjak. Jesen je savršeno vreme za obnovu travnjaka i pripremu za hladnije mesece. Dok se priroda priprema za zimski san, vašem travnjaku treba posebna pažnja, kako bi u proleće zablistao. U ovom tekstu saznajte zašto je jesen ključni period za sadnju i održavanje trave, kao i korake koji će osigurati zdrav i bujan travnjak.

Jesenji vodič za održavanje savršenog travnjaka

Priprema tla

Pre nego što započnete bilo koji posao, važno je pripremiti tlo. Očistite travnjak od lišća, grančica i drugog otpada.

Najbolji pomoćnik u ovom poslu, koji će oduvati sve jeste Thorp duvač, koji će brzo i efikasno ukloniti svo lišće sa travnjaka.

Zatim, ozračite tlo – ovaj proces će omogućiti da koren dobije dovoljno kiseonika, a voda i hranljive materije lakše prodiru u dublje slojeve. Ozračivanje je posebno korisno za travnjake koji su često gaženi.

Đubrenje travnjaka

Jesenje đubrenje je ključno za jačanje korenskog sistema trave. Koristite gnojiva bogata kalijumom, jer ovaj element pomaže travi da izdrži hladne zime i ostane otporna na bolesti. Izbjegavajte gnojiva s previše azota jer on podstiče bujanje lišća, koje može biti oštećeno mrazom.

Kako bi sebi olakšali posao razbacivanja đubriva, to vrlo lako i jednostavno možete uraditi uz pomoć Thorp atomizera, sa kojim štedite vreme i ubrzavate proces đubrenja.

Popravka oštećenih delova travnjaka

Ako primetite praznine ili oštećene delove travnjaka, sada je pravo vreme da ih popravite. Očistite oštećene površine, ozračite tlo i posejte novu travu. Koristite mešavinu semena koja je otporna na hladnoću, a zatim područje zalivajte redovno dok seme ne proklija.

Ukoliko su oštećeni delovi travnjaka ugaženi i tvrdi, možete se poslužiti frezom, kako bi razbili gornji sloj zemlje i omekšali ga, čime ćete lakše pripremiti i poravnati tlo za sejanje trave. Sve ovo, doprinosi da vaš travnjak bude kvalitetniji i dugovečniji.

Jesenji vodič za održavanje savršenog travnjaka kisa

Sadnja nove trave

Jesen je idealna za sadnju nove trave jer su temperature tla i vazduha savršene za klijanje. Trava posađena u ovom periodu ima dovoljno vremena da razvije jak koren do zime. Odaberite semensku mešavinu koja odgovara vašim potrebama – bilo da želite travnjak otporan na gaženje ili onaj koji estetski izgleda najbolje.

Zalivanje i košenje

Iako su jesenje kiše učestale, ne oslanjajte se isključivo na prirodnu vlagu. Zalivajte travnjak redovno, ali pažljivo, kako bi voda dopirala do korena bez stvaranja barica. Takođe, nemojte prestajati s košenjem. Kosite travu dokle god raste, ali nemojte je šišati previše kratko pred zimu – idealna visina je oko 5-6 cm. Ravne površine travnjaka najbolje je kositi kosačicom, a u skladu sa veličinom i potrebama vašeg travnjaka, izaberite odgovarajuću Thorp kosačicu.

Zaštita travnjaka od bolesti i korova

Jesen je period kada se mnogi korovi povlače, ali to ne znači da možete zaboraviti na njih. Koristite odgovarajuća sredstva kako biste se rešili preostalog korova pre nego što se zima potpuno nastani. Takođe, obratite pažnju na pojavu gljivičnih oboljenja, koja su česta zbog povećane vlage. Prskanje travnjaka biće vam najlakše uz pomoć Thorp baterijske prskalice, kojoj je kapacitet baterije do 6h rada, a verujemo da vam je to i više nego dovoljno vremena da oprskate vaš travnjak.

Malčiranje i pokrivanje

Ako živite u području sa vrlo hladnim zimama, razmislite o malčiranju travnjaka. Malč štiti koren trave od smrzavanja i pomaže zadržavanju vlage u tlu. Thorp kosačica TH50PL ima dve opcije izbacivanja trave, bočno i malčiranje. Ovaj tip kosačice idealan je za travnjake kojima je potrebno više malčiranja jer nema opciju sakupljanja trave u korpu.

Održavanje travnjaka tokom jeseni ključni je korak ka njegovoj dugoročnoj otpornosti i lepoti. Pravilno pripremljena i održavana trava ne samo da će preživeti zimu, već će se u proleće probuditi u svom najboljem izdanju. Zato iskoristite ovu sezonu i obavite sve potrebne radove na vašem travnjaku, uz vašeg sigurnog partnera Thorp.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *