Kako da...?

Optimalna visina sečenja sa Thorp kosačicama

Saveti za visinu sečenja sa Thorp kosačicama

U ovom blogu ćemo vam pružiti korisne savete koja je optimalna visina sečenja sa Thorp kosačicama da bi postigli nabolje rezultate i izgled vašeg travnjaka.

Kako visina sečenja trave utiče na kvalitet travnjaka?

Pravilno podešavanje visine sečenja na vašoj Thorp motornoj kosačici ključno je za dobijanje sjajnih rezultata pri košenju travnjaka. Bez obzira da li želite da imate kratko podšišan travnjak ili želite da ostavite malo duže stabljike trave, pravilno podešavanje visine sečenja će vam omogućiti da postignete željeni izgled i održite travnjak zdravim.

Uputstvo za nivo košenja

Optimalna visina sečenja sa Thorp kosačicama

Saveti:

1. Proverite preporuke proizvođača:

Prva stvar koju treba da uradite jeste da proverite uputstva za vašu Thorp motornu kosačicu. U tim uputstvima će biti navedene koje visine sečenja postoje za vaš model kosačice. Uputstva za svaki naš uređaj dostupna su online na motobikeshop.rs kada se uđe na željeni proizvod ispod opisa proizvoda, pod karticom tehnički karton proizvoda. Sa tim informacijama moći ćete da odlučite koji nivo je najpogodniji za vaš travnjak. 

← Primer našeg kartona za kosačicu TH46PS

2. Razmislite o kvalitetu trave:

Ako je trava brzo rastuća i gusta, možda ćete želeti da podesite višu visinu sečenja kako biste smanjili opterećenje na motornoj kosačici i održali travu zdravom. To će smanjiti učestalost košenja i smanjiti stres za travu. Brzo rastuću travu obično karakterišu vrste kao što je engleska trava. Sa prvim košenjem ne treba žuriti, treba dozvoliti travi da se dovoljno razvije, a noževe na kosačici za prvo košenje postaviti na veći nivo. 

Ako imate gust travnjak sa bogatim korenjem, možete podesiti višu visinu košenja. Viša visina će pomoći da se održi stabilnost i zdravlje travnjaka, omogućavajući mu da bolje parira korovu i održava vlagu.

Sa druge strane, ako je trava ređa, sporije raste ili ima probleme sa gustinom, možda ćete želeti da podesite nižu visinu sečenja kako biste postigli podšišan i uredan izgled. Pored estetskog benefita, ovo će omogućiti svetlosti i vazduhu da dopru do osnove trave, podstičući njen rast i razvoj, odnosno bokorenje.

Kad god je to moguće, treba izbegavati košenje vlažne trave jer time pravite veću štetu nego korist. Po pravilu, košenjem ne treba odstraniti više od trećine površine lista. 

Thorp motorna kosacica
3. Princip "trećine":

Jedna od široko prihvaćenih smernica za podešavanje visine sečenja je princip "trećine". Ovaj princip se odnosi na to da ne treba odseći više od trećine visine trave u jednom košenju. Na primer, ako je vaša trava trenutno visoka 9cm, potrebno je odseći 3cm trave i ostaviti 6cm. Ukoliko vam je trava viša od vaše željene visine, postepeno smanjite visinu sečenja tokom nekoliko košenja dok ne postignete željenu visinu. Ovo će pomoći da se izbegne stres za travu i omogući joj da se pravilno oporavi između košenja.

4. Podesite visinu sečenja prema sezoni:

Visina sečenja treba biti prilagođena uslovima rasta trave na vašem travnjaku, a takođe i sezoni. U toku leta, kada je vreme vruće i suvo, možete podesiti višu visinu sečenja kako biste očuvali vlagu u zemljištu i sprečili isušivanje trave. Međutim, u proleće i jesen, smanjite visinu sečenja kako biste postigli uredan izgled i podstakli bokorenje.

Pravilno podešavanje optimalne visine sečenja na vašoj Thorp motornoj kosačici je ključno za postizanje najboljih rezultata prilikom košenja travnjaka. Pridržavanjem preporuka proizvođača, razmišljanje o uslovima rasta trave kao i kvalitetu, primena principa "trećine", prilagođavanje visine sečenja prema sezoni i redovno održavanje noževa kosačice - pomoći će vam da postignete željeni izgled travnjaka i održite ga zdravim. 

Vaše je samo da uživate u lepom i negovanom travnjaku koji će privlačiti divljenje komšija i prolaznika.

Pogledajte kompletnu ponudu naših motornih kosačica na koje imate 3 godine garancije.